Home EK voetbal 2020

EK 2020: met welke selectie kan Nederland gaan meetellen?

Knarsetandend gaan we het WK 2018 tegemoet, terwijl fans van Oranje hun hoop moeten vestigen op het Europees Kampioenschap 2020, dat over diverse continentale steden wordt verspreid. Maar met welke spelers maken we de grootste kans om sowieso op die eindronde wel aan te mogen treden?

Selectie Nederlands elftal EK 2020

Ronald Koeman heeft zoals verwacht een bezem door de selectie gehaald toen hij in maart debuteerde met twee vriendschappelijke interlands in korte tijd. Engeland ging er met een kleine zege vandoor (0-1), waarna op neutraal terrein eindelijk eens werd gewonnen van Portugal (3-0). Een van de eerste dingen die Koeman deed was Wesley Sneijder te kennen geven dat zijn tijd bij Oranje erop zit. Daarnaast kregen vijf spelers voor het eerst een oproep: Guus Til (AZ), Justin Kluivert (Ajax), Wout Weghorst (AZ), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) en Marco Bizot (AZ).

De boodschap van het beleid is helder: oudjes hoeven niet meer op selectie te rekenen en spelers van 25+ moeten het verduveld snel gaan laten zien, anders wordt hun plek ingenomen door jongeren. Bas Dost (28) voelt de bui kennelijk al hangen, want de goalgetter van Sporting Portugal besloot niet meer beschikbaar te zijn voor het Nederlands elftal.

Maar op wie kan of moet Ronald Koeman dan wel bouwen met het oog op het EK 2020 en natuurlijk ook daarna? Het kan snel veranderen in het voetbal dus die vraag is sowieso onmogelijk met zekerheid te beantwoorden. Kijk naar de snelle opkomst en nog snellere verdwijning van Vincent Jansen, de man die twee jaar terug een zekerheidje leek als spits voor de komende jaren.

Depay potentiële superster

Maar er zijn toch enkele spelers die zich bij grote clubs indrukwekkend manifesteren en jong genoeg zijn om lang mee te gaan, consistenter te worden en het publiek weer enthousiast te krijgen. Virgil van Dijk vooraleerst (Liverpool) die als 26-jarige zijn top aan het bereiken is, natuurlijk ook zijn een jaar oudere teamgenoot Georginio Wijnaldum.

Ajacied Matthijs de Ligt (18) moet met Van Dijk een solide defensief duo vormen. Met Memphis Depay zit er nog een potentiële superster in de gelederen, iemand die wat speciaals kan brengen. Marco van Ginkel moet na een goed jaar bij PSV weer gaan denken aan een Europees stapje hogerop.

Euro 2020 wedden. De weg terug naar de top is zwaar en onzeker, maar er zijn wat fundamenten om op door te bouwen. Duitsland is momenteel bij bookmaker Mr Green de favoriet voor de winst van Euro 2020 op 5.25 en Nederland is de zevende grootste favoriet op 15.00.