Home EK voetbal 2020

EK 2020: Kwalificatie via Nations League is zeker geen eitje

De voetbalbond UEFA heeft een paar details gegeven over de aanstaande loting voor de Nations League. En dat ziet er niet heel gunstig uit voor Oranje. We zijn ingedeeld in pot 3 en kunnen dus twee toplanden (uit pot 1 en 2) loten.

Nederland – loting Nations League

Afgelopen oktober, nadat Nederland met Zweden won van 2-0, was al bekend dat Nederland zou worden ingedeeld in Divisie A. Destijds leek dat best positief nieuws. De redenering was dat veel landen in Divisie A zich namelijk toch wel op de reguliere wijze voor het Europees Kampioenschap 2020 gaan plaatsen, namelijk via de kwalificaties zoals we die van de voorgaande EK’s kennen. De landen die dat verzuimen te doen, krijgen via de Nations League alsnog een kansje, en kunnen er dus van profiteren als veel concurrenten in hun divisie al tickets hebben.

Klinkt het nog steeds verwarrend? Het zit zo: de Nations League telt vier divisies. Elke divisie heeft vier groepen. Elke groep heeft drie landen. De vier winnaars van die vier groepen gaan naar de play-offs. De winnaar van die play-offs krijgt een EK-ticket. Dat gebeurt in alle vier divisies en op die manier worden dus vier tickets verdeeld. Maar als een land een groep wint maar toch al geplaatst is, dan gaat de nummer twee van die groep door naar de play-offs. En desnoods de nummer drie.

Veel kansen op EK 2020

Kortom, ook als Oranje hard faalt in zowel de Nations League en ook de EK kwalificatie, dan kan het toch nog instromen in de play-offs. Dan moet je dus wel hopen dat landen als Duitsland, Portugal, België en Spanje zich op reguliere wijze plaatsen. Deze vier zijn aangewezen als groepshoofden. Die wil je liever niet tegenkomen in de play-offs als je zelf nog op jacht bent naar een startbewijs.

Raar maar waar: Oranje zou zelfs alle komende wedstrijden kunnen verliezen en toch op Euro 2020 kunnen verschijnen. Als alle andere landen in Divisie A zich namelijk kwalificeren via de normale manier dan blijft Oranje immers als enige over in de play-offs. Erg diep heeft de EUFA over deze malle en complexe toevoeging niet nagedacht.

Wedden op Euro 2020? Duitsland is de favoriet voor het EK voetbal 2020 en noteert 5.25. Spanje staat op 5.75 en Frankrijk op 6.50. en Nederland? Die heeft odds van 15.00 gekregen.