Home EK voetbal 2020

EK 2020 in 13 landen: 2 duels in Arena en 2 kwalificatie kansen Oranje

De voetbalwereld wordt wel eens verweten niet open te staan voor verandering. Met de uitbreiding van het WK voetbal en het wat bizarre EK 2020 is dat wel anders.

In december 2012 had de UEFA al besloten dat het EK voetbal 2020 over meerdere landen verspreid zou worden. Uiteindelijk zijn het 13 landen geworden, voornamelijk de grotere landen met overal een stadion van minimaal 50.000 plaatsen.

EK 2020 in 13 landen: Arena 2 wedstrijden

De Amsterdam ArenA doet dienst voor Nederland, en heeft een pakket van ‘groepsfase plus achtste finale’. In historische Wembley worden de twee halve finales en de finale EK 2020 gespeeld. Verder gaat het van Azerbeidzjan tot Schotland en van Spanje tot Ierland en Roemenië.

België heeft een zelfde pakket als Nederland, maar gaat het complete stadion nog bouwen. Het Koning Boudewijnstadion werd altijd als nationaal stadion gebruikt, maar is verouderd. De start van de bouw van het nieuwe Eurostadion (met ruim 60.000 zitplaatsen) loopt echter vertraging op door vooral politieke onenigheid.

Gisteren werd de Brusselse schepen (wethouder) Alain Courtois flink ondervraagd over de vertraging. Hij zet in elk geval al zijn kaarten op het Eurostadion: “Er is geen plan B en er zal er ook geen zijn.” Oftewel: als de bouw te zwaar vertraagt of niet doorgaat, zal het EK 2020 niet in België gespeeld worden.

EK voetbal 2020 kwalificaties

Aangezien er geen organiserend land is, moet elk land zich nog kwalificeren voor het EK 2020. Voor de grotere landen is er wel een extra kwalificatiemogelijkheid.

In maart 2019 begint de ‘reguliere’ kwalificatie met alle 55 landen in 10 groepen, met in elke groep twee kwalificatieplekken. Maar dan zijn er nog vier plaatsen over. Die worden verdeeld in de nieuwe UEFA Nations League.

UEFA Nations League belangrijk

Het nieuwe toernooi wordt in 2018/2019 gespeeld, na het WK 2018. De 55 UEFA-landen worden na dat WK voetbal op basis van de UEFA-coëfficiënt verdeeld in vier leagues: A, B, C en D. Het werkt een beetje als internationaal ijshockey. De sterkste landen zitten in league A, de minder sterke in B, et cetera.

In elke league plaatsen de winnaars van vier groepen zich voor de halve finale en finale, te spelen in juni 2019. De verliezers van elke groep degraderen, de groepswinnaars van league B, C en D promoveren.

Nederlands elftal twee kansen voor EK2020

Maar belangrijk zijn natuurlijk ook de vier kwalificatieplekken. Elke league in de UEFA Nations League krijgt zo’n kwalificatieplek. Als de winnaar van een league zich al gekwalificeerd heeft via de reguliere kwalificatie, gaat die plek naar het volgende beste land in de league.

Dus als Oranje zich bijvoorbeeld niet regulier kwalificeert voor EURO 2020, maar wel de halve finale heeft gehaald van de UEFA Nations League, kan het alsnog naar het EK voetbal als bijvoorbeeld de twee finalisten en de andere halve finalist van de Nations League zich al regulier gekwalificeerd hebben.

Wedden op EK 2020

Bij bookmaker bookmaker 888sport kun je nu natuurlijk al inzetten op de winnaar van het EK 2020. Regerend wereldkampioen Duitsland leidt de dans met odds van 5.25, vlak voor Spanje dat 5.75 heeft.

Frankrijk (6.50) en België (8.00) volgen nog op korte afstand. Opvallend is dat huidig Europees kampioen Portugal in de middenmoot staat op 15.00, met dezelfde odds als het Nederlands Elftal.