Home EK voetbal 2020

EK 2020: een nadere blik op Oranje-tegenstanders Oekraïne en Oostenrijk

De loting voor Euro 2020 zit er op – althans, er is een geraamte neergezet van wat de uiteindelijke loting voor het Europees kampioenschap voetbal 2020 zal worden. In vier van de acht groepen is er namelijk nog een ticket te vergeven. Ook in groep C, die van Nederland, is dat het geval, maar wel is al zeker dat Oranje thuis in Amsterdam gaat spelen tegen Oekraïne en Oostenrijk.

Om dat laatste punt af te ronden: er zijn dus 20 van de uiteindelijke 24 deelnemers bekend. De resterende vier startbewijzen worden verdeeld via de play-offs en die zijn weer ingevuld op basis van de resultaten in de Nations League. Groep C van het speelschema EK voetbal zal worden verrijkt met of Roemenië (als het play-off pad A wint), of met de winnaar van de play-offs tussen Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo (play-off pad D).

EK voetbal: Oekraïne beter dan Nederlands elftal?

Het balletje met daarop de naam van Oekraïne kwam uit pot 1, terwijl Nederland in de tweede pot zat. Formeel gezien schaalt de UEFA het Oost-Europese land dus hoger in dan Oranje. Terecht of niet? Dat zal de onderlinge match uitwijzen, maar Oekraïne staat wel lager op de FIFA-ranking (nu 24e, Nederland 14e), kwam bij zijn twee vorige EK-deelnames niet voorbij de groepsfase en ontbrak sinds 2006 op het WK.

Resultaten zijn prima

Maar het moet gezegd worden dat de resultaten sinds het misgelopen WK 2018 puik zijn. De geelblauwen wonnen in hun groep (in divisie B) van de Nations League met negen punten in de vier matches tegen Tsjechië en Slowakije. Ook eindigde het land bovenaan groep B van de EK kwalificaties – boven Portugal en Servië, waartegen de Oekraïners ongeslagen bleven.

Als vanouds zijn Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev de hofleveranciers van de selectie. De belangrijkste kracht in een buitenlandse competitie is Andrii Yarmolenko van West Ham (ex-Kiev). Hij en keeper Andrii Piatov zijn het meest ervaren in de Champions League.

Vorig EK Voetbal Oostenrijk een flop

Het Alpenland is zacht gezegd niet echt een Europese grootmacht. Vanaf 1990 waren er vier deelnames aan EK’s en WK’s en telkens was het over in de groepsfase. Oostenrijk begon aan het vorige EK met een geweldige kwalificatiecampagne op zak: 28 punten uit tien duels, bijna foutloos dus. Maar dat EK voetbal werd een genadeloze flop: 1 puntje. Euro 2020 kwam in zicht door in groep C tweede te worden met 19 punten uit tien speelronden, achter Polen en voor Noord-Macedonië en Slovenië.

De sterspelers zijn David Alaba (Bayern München), Marko Arnautovic, Marcel Sabitzer (RB Leipzig) en Valentino Lazario (Inter Milan). Maximilian Wöber kennen we nog van zijn tijd bij Ajax.


Wedden op EK voetbal | De groepsfase doorkomen is door de uitbreiding van het EK van 18 naar 24 landen niet zo lastig meer. Zelfs vier van de zes nummers drie stromen door. Ondanks dat de vierde inwoner van groep C nog niet bekend is, mogen we Oranje tot grote favoriet voor groepswinst bombarderen. Dat noteert @1.55 en een plekje in de top twee @1.15. Voor de eindzege noteert Nederland @8.00.