Home EK voetbal 2020

Euro 2020: acht speelsteden bevestigen dat fans welkom zijn

Een Europees kampioenschap voetbal zonder publiek in het stadion: het leek lange tijd de enige oplossing om het EK voetbal 2020 door te laten gaan. Maar sfeerloos en ideaal is dat natuurlijk niet. Gelukkig bieden de vaccinatieprogramma’s hoop dat er toch juichende en kleurrijk uitgedoste supporters present kunnen zijn. Acht van de twaalf geplande speelsteden hebben op dit moment bevestigd dat er fans naar binnen mogen komen.

Fans in stadions EK voetbal 2021

Het betreft Amsterdam, Bakoe, Boekarest, Boedapest, Kopenhagen, Glasgow, Londen en Sint-Petersburg. Hoe zit het dan met Bilbao, Dublin, München en Rome, waar de openingswedstrijd plaats moet vinden? Zij krijgen nog een weekje de tijd, tot 19 april, om met de nationale autoriteiten te regelen dat de hekken en poorten niet gesloten blijven.

Stadion Boedapest 100% gevuld

Van al deze steden springt Boedapest erbovenuit: de Hongaarse hoofdstad kiest voor 100% capaciteit, alsof er helemaal geen pandemie gaande is. Natuurlijk worden tickethouders wel getest op corona en zijn er hygiënische maatregelen getroffen. In Rusland en Azerbeidzjan wordt de helft van het stadion gevuld, in de andere steden gaat het om een kwart tot een derde. In Londen wordt gekozen voor een kwart van de capaciteit voor de groepsfase en achtste finale. Voor de eindfase (halve finale, finale) wordt gemikt op meer, maar dat wordt later besloten.

Zoals alles sinds in maart 2020 de hele wereld overvallen werd door het virus, zijn deze plannen niets anders dan plannen: alles kan weer veranderen. Maar ook ten positieve. Want Amsterdam, Boekarest, Kopenhagen en St-Petersburg mogen tot eind april besluiten om het percentage te verhogen.

Nederlands elftal

Voor de Johan Cruijff ArenA gaat het om 12.000 toeschouwers, wat neerkomt op 22 procent van de capaciteit (55.000). Twee weken terug waren 5.000 man getuige van Oranje tegen Letland. Over die match gesproken, inmiddels heeft het Nederlands elftal drie kwalificatieduels gespeeld voor het WK 2022. Maar die zijn ook van invloed op Euro 2020, want bondscoach Frank de Boer kon ze benutten om zijn selectie rond te breien.

Selectie Frank de Boer

Het ziet er wat dat betreft goed uit voor Steven Berghuis, wiens positie in Oranje toch een beetje wiebelig werd omdat-ie nooit scoort. Maar hij stond driemaal in de basis en maakte zijn eerste twee goals voor Nederland. Een andere verandering is dat Luuk de Jong, voor het eerst in zijn loopbaan, zich de eerste keus in de spits van Oranje mag noemen. De Boer heeft tot 1 juni 2021 om zijn lijstje in te leveren.