Van 14 juni tot en met 14 juli 2024 organiseert Duitsland het Europees kampioenschap voetbal. Dat is nou echt een land waarvan je kan zeggen dat het een rijke voetbalgeschiedenis heeft, meetelt op clubniveau en een enorme prijzenkast heeft. Ook voor het gokken op EK is Duitsland de absolute favoriet bij de bookmakers.
Eerste EK voetbal was in 1960
Welke andere landen behoren tot de meest roemruchte Europese landen? We duiken in de geschiedenisboekjes van dit voetbaltoernooi, dat in 1960 voor de eerste keer door de UEFA op de agenda werd gezet. Best laat eigenlijk, gezien het WK in 1930 van start ging.
Oorlog gooide roet in het eten
Nou is er wel een duidelijke reden aan te wijzen dat er na dat eerste WK niet direct een Europese pendant van de grond kwam. In 1927 broedde de FIFA namelijk wel al op een Europees toernooi, maar voordat er goed en wel een concreet plan was, raakte de wereld verzeild in de opmaat tot de Tweede Wereldoorlog. De Europese trofee is vernoemd naar de man die de eerste stappen zetten: Henri Delaunay.
Steeds meer EK deelnemers
Net als bij het WK neemt het aantal EK deelnemers alsmaar toe. Het begon met een zeer bescheiden aantal: vier. Stel je eens voor wat een bloedbad het is als ook in het huidige voetbal slechts vier landen naar de eindronde van het EK mogen! Dan ziet het er een beetje uit als de huidige Nations League, waarvan de play-offs uit vier landen bestaat.
De eerste EK-finale ooit is al zo lang geleden dat de twee finalisten niet eens meer bestaan als natie: Sovjet-Unie tegen Joegoslavië. Gek eigenlijk: denk je in dat de finalisten van vorige EK, Italië en Engeland, in pakweg 2082 ook niet meer onder die namen bestaan!
Duitsland sterkste land EK voetbal
Sovjet-Unie deed het sowieso ijzersterk in het begin van het EK. Ze stonden in drie van de vier EK finales, al wonnen ze de titel maar eenmaal. Uiteindelijk bleek Duitsland het sterkst presterende land op het EK, met drie titels. Dan tellen we wel voorganger West-Duitsland mee. Spanje staat ook op drie, maar stond in minder finales: vier tegenover zes.
Italië stond in vier finales en won tweemaal, Frankrijk won twee van zijn drie finales. Rusland, Tsjechië, Portugal, Nederland, Denemarken en Griekenland moeten het met een stuk doen, al vinden ze dat in die laatste twee landen natuurlijk al wonderbaarlijk genoeg.