Home EK Voetbal 2012 Nieuws

De eerste afvallers in de selectie van Oranje

Ook al is de aftrap van het EK 2012 pas over vier weken, Nederland begint toch langzaam oranje te kleuren. Voor ons is eigenlijk de weg naar de Europese overwinning al begonnen omdat bondscoach Bert van Marwijk samen met zijn voorlopige Oranje elftal is aangekomen in het Veluwse Hoenderloo.

De voorselectie van Van Marwijk telt momenteel 36 spelers maar er zullen nog negen afvallers zijn. Deze week vertrekt Van Marwijk met ongeveer 27 man naar Lausanne voor deelname aan een tiendaags trainingskamp. Op 22 mei speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Bayern München. De volgende vriendschappelijke wedstrijd wordt op 26 mei gespeeld in de Amsterdam ArenA tegen het Bulgaarse nationale team. Wie er precies meegaan naar Polen en de Oekraïne is nog niet bekend maar Van Marwijk heeft nog de tijd tot 29 mei om zijn definitieve selectie bekend te maken.

De afvallers tot nu toe:

  1. Jasper Cillessen
  2. Alexander Büttner
  3. Urby Emanuelson
  4. Ola John
  5. Hedwiges Maduro
  6. Erwin Mulder
  7. Nick Viergever
  8. Stefan de Vrij
  9. Georginio Wijnaldum

Wat gebeurd daar allemaal in de Veluwse bossen? De nieuwelingen zullen ongetwijfeld verhalen en anekdotes moeten aanhoren van de meer ervaren spelers. Herinneringen worden opgehaald aan de afgelopen competities in landen zoals als Duitsland, Spanje, Engeland en Italië. Ook zal de spanning van de selectie parten spelen.

Met de start in Hoenderloo zit de oranjegekte er al duidelijk in. Nederland wil meekijken, meeleven, meegenieten wat daar allemaal gebeurd. Dat resulteert in over elkaar buitelende fotografen en cameraploegen, hunkerend naar dat alleszeggend shot van onze oranjehelden. Nederland wil veel foto’s, interviews en nog meer informatie, heel het land staat achter onze jongens.

De opmars naar de Oranje euforie is begonnen en daarmee ook het verlangen van een herhaling van twee jaar geleden, toen het Nederlands elftal zich naar de finale wist te spelen. Nu de media in de aanloop naar de Europese Kampioenschappen steeds meer over Oranje schrijven, is ook het nationale tijdverdrijf van de 16 miljoen reserve bondscoaches begonnen. Het speculeren  over de ideale opstelling barst weer los. Wie wordt definitief opgesteld? Moet Huntelaar nu wel of niet als spits opgesteld worden? Is Afellay er te lang uit geweest? Is Robben gezond genoeg? Is van Bommel te oud om nog goed spel te kunnen laten zien? Moeten we verdedigend spelen of hebben we meer waarde met aanvallend spel?

De voorlopige selectie van het Nederlands Elftal bestaat uit:

Joris Mathijsen, Luciano Narsingh, Robin van Persie, Arjen Robben, Ibrahim Afellay, Vurnon Anita, Mark van Bommel, Khalid Boulahrouz , Wilfred Bouma, John Heitinga, Klaas Jan Huntelaar, Luuk de Jong, Nigel de Jong, Siem de Jong, Tim Krul , Dirk Kuyt, Jeremain Lens , Adam Maher, Stijn Schaars, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Kevin Strootman, Rafael van der Vaart, Ron Vlaar, Michel Vorm, Gregory van der Wiel en Jetro Willems

Nu het Nederlands elftal in Hoenderloo de weg naar de overwinning is ingeslagen, zetten wij massaal de wereldproblematiek even opzij. Voetbal is zo’n heerlijk spel, begrijpelijk voor ons allemaal. Of we de voorrondes doorkomen is nog niet zeker,  maar dat mag nu de pret niet drukken. De orantjetoeters hebben we van zolder gehaald en even is de wereld oranje. Kampioenen, kampioenen, olé, olé!