Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Bayern Munchen Nederland noodzakelijk voor Oranje

Gisteren verloor Oranje van Bayern Munchen. Dat is jammer maar niet heel erg. Dat er nog vier spelers moeten afvallen vindt Bert van Marwijk veel vervelender. Hij wil de beslissing dan ook zo snel mogelijk maken. Misschien al voor zaterdag wanneer Oranje een oefeninterland tegen Bulgarije speelt.

Bert van Marwijk heeft door de wedstrijd tegen Bayern München goed kunnen zien hoe zijn selectie van 27 man presteert onder hele zware druk. De trainer riep dan wel dat hij weinig trek had in de ‘Wiedergutmachingswedstrijd” maar natuurlijk bood het duel hem volop gelegenheid om te kijken waar het allemaal wel en niet goed loopt binnen het team.

Bayern Munchen is een van de beste ploegen van Europa op dit moment en je krijgt als Oranje natuurlijk wel een buitenkansje in de schoot geworpen wanneer je je kan meten van een tegenstander van dat niveau. “Dat is ook wel goed voor mijn ploeg. Want zulke grote spelers komen we ook bij het EK tegen”, merkte de Nederlandse trainer op na afloop van het Wiedergutmachungsduel.

Na afloop vertelde van Marwijk ook dat hij wel wat positieve dingen had gezien, maar echt in zijn nopjes met het spel van zijn jongens was hij nog lang niet. En hoe kan het ook als je met 3-2 verliest van een team dat toch een beetje de B-selectie van Jupp Heynckes is. “Dit moet het team wel een beetje meer op scherp zetten!” zei van Marwijk dan ook.

Het middenveld rammelde nog aan alle kanten. Niet alleen laat je dan kansen liggen, maar je geeft ze dan ook gratis weg aan je tegenstander. “We misten discipline in de as van het middenveld,” merkte van Marwijk terecht op. “We waren slordig in de passing en de organisatie was niet goed. Daardoor vielen ook twee van de tegengoals,” zei de oefenmeester van Oranje.

Over het optreden van debutant Luciano Nansingh was van Marwijk zeer lovend: ”hij durft acties te maken, kijkt goed als hij een voorzet geeft en neemt niet overdreven veel risico. Hij begon onwennig maar speelde daarna echt goed.” De rechtsbuiten van Heerenveen scoorde bovendien een doelpunt. Nansingh lijkt alvast verzekerd van een basisplaats. Ook over Jetro Willems was van Marwijk tevreden.

Voor een van de andere debutanten, Adam Maher, is die zekerheid er nog niet. Van Marwijk stelde hem pas in de tweede helft op en was aanvankelijk wel tevreden over zijn spel, maar later zakte tot zijn spijt dat wat in. Wel lullig als Maher straks te horen krijgt dat hij niet mee mag naar het EK terwijl hij net aan de Marokkaanse bondscoach heeft laten weten dat ze daar niet op hem kunnen rekenen. Maar ook dat is voetbal..