Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Angst voor voetbal hooligans tijdens EK Voetbal 2012

Polen en de Oekraïne hebben qua veiligheid niet een echt goede reputatie. We kennen allemaal de doemverhalen die de ronde gaan over de gevaren van opkoping en berovingen in Polen en de Oekraïne. Waar je minder over hoort is een veel echter en realistischer gevaar, namelijk de hooligans en hun geweld.

De hooligans in Polen en de Oekraïne zijn van een totaal andere orde dan de rest van de Europese hooligans. Deze hooligans verzetten zich openlijk tegen de sociale en politieke orde en vinden dat de EK wordt gebruikt om het imago van de landen op te poetsen.

Het Oranje elftal slaat haar kamp op in de oudste stad van Polen tijdens het EK voetbal van 2012 maar speelt in de groepsfase van het EK in het Oekraïense stad Charkov. Een opmerkelijke keuze want de twee steden liggen op een flinke afstand van elkaar, ruim 1300 kilometer.

Nu is Krakau de stad met de beste infrastructuur van Polen, bezit twee behoorlijke voetbalstadions en heeft een vliegveld. Het Nederlands elftal vliegt dan ook vanuit Krakau steeds naar de wedstrijden in Charkov toe. Het Nederlands Elftal verblijft daar dus, terwijl de Poolse stad angstvallig wordt gemeden door de organisatie van het EK. De redenen daarvoor zijn de rellen en supportersoorlogen.

Vijftien jaar geleden waren de rellen nog in en rondom de voetbalstadions maar daarna breidde het voetbalgeweld zich uit over de hele stad en geen enkele wijk is gespaard gebleven.

Krakau is echter niet de enige stad in Polen met hooliganproblemen. In september 2011 lieten de Poolse supporters bij een wedstrijd van Legia Warschau tegen Hapoel Tel Aviv nog een spandoek zien waarmee ze Hapoel de ‘heilige’ oorlog verklaarden. Daarnaast kan voetbal ontevredenheid leiden tot een herhaling van de Onafhankelijkheidsdag van vorig jaar, waar voetbalhooligans en extreem rechtse groepen hun krachten bundelden in de rellen die op deze dag ontstonden.

De Poole autoriteiten schijnen met men man en macht te proberen de hooliganproblematiek in te dammen door de ongeveer 5000 harde kern hooligans in kaart te brengen. Daarnaast is de UEFA een anti-racisme campagne gestart en zal de Poolse regering tijdens het EK undercover agenten en anti -terreureenheden inzetten en zal snelrecht worden toegepast in de stadions.

Je mag aannemen dat de Poolse regering het voetbalgeweld zeer serieus neemt, gezien de zware maatregelen: van undercover agenten tot anti-terreureenheden. Nu kan je natuurlijk je afvragen waarom Het Nederlands Elftal nu uitgerekend in Krakau zijn kamp opslaat. Krijgt het Oranje team te maken met die Poolse hooligans die hun kans zien om politiek gefundeerde rellen uit te lokken of kunnen we de Poolse regering vertrouwen op adequate maatregelen? Een stad die de meest harde kern van Poolse hooligans huisvest en de potentie heeft om het strijdtoneel te worden van sociale onlusten lijkt toch niet een ideale plek waar de Oranjespelers tot rust kunnen komen op weg naar de Europese titel.