Home EK voetbal 2024

Alvast aftellen naar het EK voetbal 2024: waar en wanneer is het?

Het Europees kampioenschap voetbal 2024 vindt plaats in Duitsland. De Europees kampioen van 1996 is van 14 juni tot en met 14 juli 2024 de host. Als gastland is de Nationalmannschaft al verzekerd van een startbewijs.

EK voetbal 2024 in Duitsland

Het is de bedoeling dat 24 landen deel gaan nemen aan de continentale eindronde. Wie weet besluit de UEFA in de komende jaren dat het aantal participanten wordt uitgebreid naar 32, want dat past in de trend van steeds meer kansen voor de ‘kleinere’ landen. Ook is het dan makkelijker qua loting: de nummers 1 en 2 van de 8 groepen gaan dan door naar de knock-out fase, in plaats van het huidige gepriegel met de 4 beste nummers 3.

Kwalificaties t/m 2023

De kwalificatie voor het EK 2024 vindt plaats van maart tot en met november 2023. In dat traject liggen 19 tickets klaar. Tel Duitsland er bij op, dan zit je op 20 starters. De ontbrekende 4 landen worden bepaald via de Nations League. Daar worden na de reguliere competitie via play-offs nog vier startbewijzen uitgedeeld. In totaal zullen er 54 Europese landen proberen zich te plaatsen.

Loting EK 2024 kwalificaties

De loting voor de kwalificatie vindt in december 2022 plaats in de Elbe Philharmonie Hal te Hamburg. Verder is er nu natuurlijk nog niets te zeggen over de indeling van de kwalificatiegroepen, behalve dan dat het gunstig is een hoge plek in te nemen op de FIFA-ranking, want dan kan je worden aangewezen als groepshoofd en ontloop je de andere groepshoofden.

Speelsteden EK voetbal Duitsland

Duitsland heeft 11 speelsteden in gedachte: Berlijn, Keulen, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München en Stuttgart. Allemaal steden waarin grote en roemruchte clubs spelen en waar al stadions staan met de door UEFA opgelegde minimumcapaciteit van 30.000 man. Het ziet er naar uit dat er daarom geen stadions gebouwd hoeven te worden en da’s qua budget ook wel een keer lekker.

Zijn eenmaal de 24 deelnemers bekend, dan kan er weer worden geloot, ditmaal voor de eindronde zelf. Ook dat zal weer in Hamburg gebeuren, ergens in december 2023. Dan kan het aftellen echt beginnen.